آیت الله میرزا ابوالحسن شعرانی

استاد ذوالفنون «آیت الله میرزا ابوالحسن شعرانی» در سال 1320 هجری قمری در تهران به دنیا آمد. پدرش مرحوم شیخ محمد تهرانی از علماء و متقیان تهران محسوب می‏شد.

مقام علمی

مرحوم میرزا ابوالحسن از همان ابتدای جوانی به تحصیل علوم دینی پرداخت و نزد پدر به فراگیری قرآن مجید و صرف و نحو پرداخت. بعد از مدتی برای ادامه دروس حوزوی راهی شهر مقدس قم شد و نزد اساتید معروف آن زمان به تحصیل نزد آن بزرگان مشغول شد. همچنین از اساتید شهر تهران نیز بی‏بهره نبود.

در حوزه علمیه قم نزد اساتید بزرگی همچون حکیم میرزا محمود قمی و شیخ آقا بزرگ ساوجی علم فقه را فرا گرفت. و همچنین از محضر حاج شیخ عبدالکریم حایری و حاج شیخ عبدالنبی نوری نیز استفاده برد. از دیگر اساتید مرحوم شعرانی می‏توان به بزرگانی همچون: میرزا طاهر تنکابنی، حکیم هیدجی، مسیح طالقانی، ادیب لواسانی، شیخ محمد رضا قمشه‏ای و میرزا علی اکبر یزدی اشاره کرد.

ناگفته نماند استاد شعرانی در کنار تحصیل علوم حوزوی، ریاضی، نجوم و اسطرلاب را نیز نزد مرحوم میرزا حبیب‏اللّه ذوالفنون فراگرفت.

جالب توجه اینکه علامه شعرانی علاوه بر کسب علم با چندین زبان به غیر از فارسی و عربی نیز آشنا بود، مثل فرانسه، ترکی، انگلیسی و عبری (زبان مخصوص یهودیان).

تدریس و شاگردان

علامه شعرانی هم در علوم نقلی و هم در علوم عقلی، به تربیت شاگردان برجسته‏ای پرداخت و در طول عمر شریفش هم در حوزه مشغول تدریس بود و هم در دانشگاه.

ایشان کتب بسیاری را به شاگردان زیاد و با ذکاوتی تعلیم کرده است ؛ در فقه و اصول کتابهایی چون رسایل و مکاسب شیخ انصاری، کفایه مرحوم آخوند و برخی ابواب جواهر الکلام. در علوم نقلی کتابهای شرح اشارات خواجه نصیر، اسفار ملاصدرا و شفاء و نفس، نبات و حیوان ابن سینا. در علم تفسیر کتاب مجمع البیان مرحوم طبرسی. در علم حدیث درایه و رجال، در طب شرح الباب.

همچنین جناب علامه در تهران، به درخواست مرحوم مدرس، در مدرسه سپهسالار سالها به تدریس ریاضیات مشغول بود.

در اینجا به برخی از شاگردان این استاد مسلم اشاره‏ای خواهیم داشت: حضرات آیات: «میرزا هاشم آملی»، «عبد الله جوادی آملی»، «حسن‏زاده آملی»، «محمدحسن احمدی فقیه ‏یزدی»، «علی‏اکبر غفاری»، «میر جلال محدث ارموی»، «سید محمدباقر حجتی»، «محمد خوانساری»، «احمد سیاح»، «سید حسن سادات ناصری»، «سید عباس شجاعی»، «سید رضی شیرازی»، «قوامی واعظ»، «مهدی محقق»، «کمال مرتضوی» و بسیاری از علماء و دانشمندان دیگر.

آثار و تألیفات

همانطور که گفته شد مرحوم علامه شعرانی در علوم گوناگونی ید طولایی داشت و بر همین اساس ایشان تالیفات گوناگونی در این رشته‏ها از خود به جای گذاشته است که در حدود چهل اثر می‏توان نام برد.

در علوم قرآنی: حاشیه بر تفسیر مجمع البیان، تصحیح کامل تفسیر صافی، تعلیقات بر تفسیر کبیر، تفسیر منهج الصادقین، مقدمه بر حواشی کامل تفسیر ابوالفتوح رازی، نثر طوبی و دایرة المعارف اصطلاحات قرآنی.

در حدیث و درایه: حواشی و تحقیق کتاب وافی مرحوم فیض کاشانی، تعلیقات بر شرح اصول کافی ملاصالح، تعلیقات بر وسایل الشیعه، تحقیق و تصحیح جامعة الرواة، رساله‏ای در باب علم درایه.

در علوم عرفانی: حاشیه بر ارشاد القلوب دیلمی، ترجمه و شرح دعای عرفه، شرح و ترجمه مفصل صحیفه سجادیه.

در فقه و اصول: المدخل اولی عذب المنهل در اصول، شرح کفایه مرحوم آخوند، حاشیه کبیره بر قواعد الاصول.

در احکام: رساله‏ای در شرح شکوک الصلاة، رساله مختصر فقهی، مناسک حج، شرح تبصره علامه حلی.

در فلسفه و کلام: شرح تجرید الکلام، مجموعه اصطلاحات فلسفی، حاشیه بر فصل الخطاب محدث نوری، کتاب راه سعادت در اثبات نبوت، مقدمه و حواشی بر اسرار الحکم سبزواری.

در تاریخ اسلام: ترجمه کتاب الامام علی(علیه السلام) صوت العدالة الانسانیه،، ترجمه کتاب نفس المهموم مرحوم شیخ عباس قمی، تعلیقات بر کتاب محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) پیامبر و سیاستمدار.

بخشی از یک وصیت‏ به طالبان علم

اگر طلبه و دانشجوی علمی زمانی احساس کرد کسالت و خستگی به درون او راه یافته و او را از مسائل علمی باز می‌دارد، پس باید قلب خود را چنانکه در حدیث وارد شده با حکمت‏های تازه، آسودگی و شادابی بخشد و از پرداختن به بازی‏ها و بیهوده‏کاری‏ها و خواندن اشعار و داستان‏ها دوری گزیند مگر آنهایی را که حاوی عبرت و پند است.

یک طالب علم باید در تذهیب نفس خویش کوشا باشد و خود را به اخلاق فاضله آراسته سازد و در این راه تنها به خواندن احادیث وارد شده بسنده نکند، بلکه عمده آن است که با اهل اخلاق همنشین و معاشر گردد و اعمال خود را بر آنان عرضه بدارد و عیوب و کاستی‏های خویش را در یابد و از آنان راه‌های اصلاح نفس را بجوید.

وفات

مرحوم علامه میرزا ابو الحسن شعرانی در اواخر عمر به بیماری قلبی مبتلا شد و برای معالجه به آلمان برده شد و در هفتم شوال سال 1393 هجری قمری مقارن با دوازدهم آبان سال 1352 شمسی از دنیا رفت. سپس بدن مطهرش به تهران منتقل شد و بعد از تشییع باشکوهی در مقبره خانوادگی‏اشان در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی و به خاک سپرده شد.

منابع این تحقیق:

ــ آسمان معرفت، حسن حسن‏زاده آملی، قم، انتشارات تشیع.

ــ پاسدار اسلام، شماره دویست و هشتاد و هفتم.

ــ نور علم، شماره پنجاه و پنجاه و یکم.

نویسنده: سیدمحمد ناظم‏زاده ‏قمی



سایت ابنا